Boj o Ardeny začíná!

Trololo pavé | Boj o Ardeny začíná!
Philippe Gilbert na při výjezdu na obávaný Cauberg © Bettini



Velikonoční neděle je za dveřmi a zatímco pro mnohé se jedná pouze o čekání na velikonoční pondělí, pro fanoušky cyklistiky je připravena opravdová zábava - Amstel Gold Race nám totiž odstartuje ardenský týden.

Závod, který byl založen teprve v roce 1966, se téměř okamžitě dostal do prominence. Prvním vítězem se stal Jean Stablinski, ale v následujícím roce už kralovali domácí jezdci, konkrétně Arie den Hartog. Prvním vícenásobným vítězem se stal, kdo jiný než, Eddy Merckx, který své dva triumfy posbíral v letech 1973 a 1975. Takřka na něj navazoval okamžitě rekordman závodu, Nizozemec Jan Raas, který v rozmezí 1977-1982 dokázal stanout na nejvyšším stupínku dokonce pětkrát. Edici roku 1987 ukořistil další slavný Nizozemec - Joop Zoetmelk. Věčně druhý muž Tour de France dokázal vyhrát největší závod své země ve 41 letech.

Loňský titul bude obhajovat náš zástupce Roman Kreuziger, který si pro vítězství dojel po perfektním a nebojácném úniku před Alejandrem Valverdem a Simonem Gerransem. První pětici pak doplňovali Michal Kwiatkowski a dvojnásobný vítěz Philippe Gilbert.

Profil


Všechny tři klasiky v Ardenách se vyznačují velice kopcovitým profilem s hlavní přítomností krátkých, strmých stoupání. Letos jich uvidíme 31 oproti minulým 32 (byl vynechán jeden přejezd Geulhemmerwegu).

Které kopce tedy budou hlavními překážkami? První vážnější bude už na 64,5 km Cauberg. Stoupání měřící 1200 m s průměrným stoupáním 5,8% uvidíme hned čtyřikrát a to ještě na 175 km, 221 km a samozřejmě jako cílový kopec. Problémy mohou nadělat i dlouhá stoupání Camerig (4300 m) a za ním následující Drielandenprutweg (3700 m) na 108, resp. 121 km. Následně už začínají přicházet ta krátká ostrá stoupání - Gemmenich (6,4%), Gulperberg (jede se dvakrát a má 8,1%), Hulsberg a Vrakelberg (7,7 a 7,9%), Eyserbosweg (8,1%) a před cílovým Caubergem smrtící Keteuberg (9,4%), který by měl udělat opravdu kvalitní selekci jezdců. Minulý rok jsme však viděli, že celá velká skupina přijela až pod Cauberg, takže je otázkou jak tomu bude letos. Celá délka závodu činí 251,4 km.

Favorité

Slavící Roman Kreuziger © Jerry Lampen/AFP/Getty
I letos musí být Roman Kreuziger považován za jednoho z favoritů závodů a myslím, že není vůbec vyloučeno, že by dokázal znovu slavit triumf. Přestože Vuelta al Pais Vasco pojal spíše tréninkově a také se zcela podřídil Albertu Contadorovi, jeho letošní forma je oproti loňskému roku obdivuhodná. Osmý Kolem Ománu, třetí z pozice domestika na Tirreno - Adriatico a hlavně - páté místo na Strade Bianche jsou ukazatele skvělé formy.

Výborná forma letos provází i Alejandra Valverdeho. Španělský fenomén se letos nevydal do Katalánska ladit formu, místo toho zůstal v Belgii, kde odjel několik pavé klasik, nutno podotknout, že výborně. V Baskicku poté dlouho nestačil pouze na Alberta Contadora, avšak ten v Nizozemí přítomen nebude. Valverde navíc stále nezná pocit vítězství v Nizozemí, i to jej bude hnát dopředu.

Dani Moreno a Joaquim "Purito" Rodriguez 

Tento pocit nezná další z vynikajících Španělů Joaquim Rodriguez. S Valverdem se letos zatím vyhýbali, ale tento závod je svede dohromady. Za Rodriguezem letos také stojí výborné výsledky a zároveň jeho dvorní domestik, vítěz loňského La Flèche Wallone Dani Moreno. 

Philippe Gilbert zde vyhrál dvakrát, nutno říct, že zaslouženě, ovšem je otázkou, zda opravdu patří mezi ty největší osbonosti, se kterými by se mělo počítat. Přestože během týdne vyhrál Brabantse Pijl, jeho forma není kdovíjak úžasná a favoritem na úplný vrchol by být neměl, naopak Michal Kwiatkowski to s útokem může myslet vážně. Zářící hvězdička má k tomu všechny předpoklady a řádně pozlobit ta největší jména, zvlášť když za zády bude mít výborné pomocníky v čele s Woutem Poelsem, Janem Bakelantsem a Pieterem Serrym.

Scarponi, Betancur a Valverde © Sirotti

Carlos Betancur sice měl vynikající vstup do sezóny zakončený vítězstvím na Paris-Nice, ovšem poté jej sklátila nemoc a je velkou otázkou v jaké je opravdu pohodě. Totéž se dá říct o žraloku z Messiny Vincenzu Nibalim, který také nevypadá úplně ve své kůži.

Na druhé straně barikády je Damiano Cunego, který vypadá ve skvělé pohodě a vypadá to, že by se mohl ucházet o příčky nejvyšší. U Lampre je záhadou, jak to bude s vůdcovstvím, protože na soupisce jsou i Diego Ulissi a mistr světa Rui Costa. Stejný problém mají nejspíše i u Garminu, kde by se o vedoucí pozici bude prát Dan Martin s Tom-Jelte Slagterem, přičemž talentovaný Nizozemec vypadá jako ten, kdo by mohl přivést po třinácti letech první vítězství pro domácí barvy.

Simon Gerrans (uprostřed)

Tím by se jistojistě chtěl stát i Bauke Mollema, ale i přes gradující formu, nevypadá šestý muž loňského TdF jako ten, který by měl mít vítězství opravdu na dosah. Simon Gerrans a Jelle Vanendert jsou sice další velká jména na startu, ale průběh sezóny jde zatím naprosto proti nim a proto bychom s nimi neměli počítat na nejvyšší příčky. O ty se ale může pokusit Vanendertův spolujezdec Tony Gallopin, loni úspěšný Kolem San Sebastianu a letos ve slušné formě. Dalšího černé koně má ve své stáji tým Giant-Shimano v podobě Simona Geschkeho a Driese Devenynse, kteří by se oba mohli umístit v první desítce.

Odepisovat samozřejmě nemůžeme ani nestárnoucího Björna Leukemanse nebo sestavu Treku s bratry Schlecky, ze kterých má ovšem daleko větší šance starší Fränk. Pro Sonny Colbrelliho je závod pravděpodobně příliš kopcovitý a proto od mladého Itala nějaký rozruch čekat nemůžeme, naopak Team Sky se o něj určitě pokusí. Sergio Henao sice nebude pravděpodobně na startu, ale Geraint Thomas, Ian Boswell a Ben Swift  se mohou pokusit o zázrak.

Závod je možné shlédnou v neděli 20. dubna na Eurosportu od 14:00 CET nebo kolem trati :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo