Kdo nakonec ovládne Baskicko?

Trololo pavé | Kdo nakonec ovládne Baskicko?
Baskicko

Vuelta al Pais Vasco se nám blíží k dramatickému konci. Ve včerejší etapě nedokázal Alejandro Valverde získat na Alberta Contadora žádný čas a tyto dva rivaly před dnešní časovkou tak dělí pouhých 12 vteřin. Kdo z nich nakonec ukořistí celkové vítězství? Nebo to nakonec bude nějaký vzdálenější jezdec? To jsou hlavní otázky před dnešní etapou.


Profil



Dnešních 26 kilometrů bude neskutečně náročných. Profil trati dost připomíná loňsku horskou časovku na Tour de France z Embrunu do Chorges. Hlavní překážkou budou dva vrcholy a to Alto de Gontzagaigana a Alto de Santa Eufemia. Oba dva vrcholy by zároveň měly být mezičasy. Profil sice vypadá hrozivě, ale díky dost dlouhé rovinaté části by neměli být odepsaní ani klasičtí časovkáři.


Favorité


Kdo jiný by měl být největším favoritem než trojnásobný mistr světa v jízdě proti času Tony Martin? Němec za sebou sice zatím nemá příliš povedenou sezónu, ale zdá se, že v Baskicku nalezl formu. Vyhrál zde totiž již jednu etapu po vynikajícím sólovém výkonu, kdy zbytek úniku byl dostižen a i ve včerejší etapě ukázal vynikající vrchařské schopnosti.

Dalším velkým favoritem bude mladý Polák a Martinův týmový kolega Michal Kwiatkowski. Otázkou je - jakou specializaci vlastně tato kometa cyklistického nebe má? Je to sprinter, vrchař, časovkář nebo snad klasikář? Právě velká diverzita možná Poláka obírá o velká vítězství. Čtyři třetí místa zatím v Baskicku jsou pěkným výsledkem, ale co naplat, když prozatím nebyl ani jeden vítězný vavřín. Co se týče časovky, tak Kwiatkowski už letos dokázal jedno Tonyho Martina porazit.

Na Alberta Contadora bychom opravdu neměli zapomínat. Tento legendární Španěl sice má daleko do svých bývalých schopností, ale profil trati a jeho současná forma jej staví do pozice, ze které by mohl vyhrát a bude se opravdu muset snažit, protože Alejandro Valverde vypadá letos také velice silně, i v disciplíně, která jej dříve srážela. Taktéž je vynikajícím vrchařem a ztráta 12 sekund by nemusela být fatální.

Cadel Evans zatím jede možná nad očekávání. Průběžné čtvrté místo je pro tohoto Australana určitě lichotivé a rád by jej možná i vylepšil, když vezmeme v potaz, že před ním je těsně Damiano Cunego. Evans zatím letos do časovky nenastoupil, proto je jeho forma trochu neznámou. Naopak na pozoru se musí mít jezdci vepředu před Jeanem Chrisophem Peraudem, který má stejný čas jako Cunego i Evans a pravděpodobně je v celkovém pořadí předskočí. 

Z další vln budou na pořadí, jak v etapě, tak v celkové klasifikaci, útočit ještě Tejay van Garderen, Simo Špilak a Thibaut Pinot. Zajímavé bude sledovat i Wouta Poelse, který se v posledních etapách ukázal ve vynikajícím světle.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo