Tour de France warm-up - part 2

Trololo Pavé | Tour de France warm-up - part 2

Maillot Vert



Bodovací systém se na Tour de France objevil prakticky již v jejím prvopočátku. Hned druhou "Starou dámu" totiž právě body rozhodovaly, nikoliv čas. Tento systém však neměl dlouhého trvání a již o 7 let později, v roce 1912, byl zrušen a vrátilo se staré určování celkového pořadí podle času. Trvalo dlouhých 41 let, než se bodování vrátilo. Tentokrát se jednalo pouze o podpůrnou soutěž, která měla své vlastní pořadí, avšak body byly přidělovány jiným způsobem než dnes. V podstatě šlo o to, získat co nejmenší počet bodů, protože jezdci dostávali pouze trestné body za to, že nedojeli na dobrém místě. První zelený dres (barva byla určena podle hlavního sponzora, který produkoval sekačky) si pod Alpy do země Helvetského kříže odvezl Fritz Schär.

V roce 1959 se systém opět změnil a tentokrát se dostal do podoby, jak jej známe dnes. U dresu tomu však bylo jinak, protože ten barvu také změnil, byť na jeden jediný rok - v roce 1968 byl totiž z popudu sponzora červený. Tuto raritu si domů odvezl Franco Bitossi. Stan Ockers byl prvním jezdcem, který klasifikaci vyhrál vícekrát, ovšem před dvojnásobné vítězství nepřešel. Tento jeho výkon dorovnalo dosud 5 jezdců (s Peterem Saganem jako jedním z nich). Nizozemec Jan Janssen byl zase prvním, kdo vyhrál třikrát. Dlouhá léta tento výkon nikdo nepřekonal, dokonce ani slavný Eddy Merckx, který při svých třech vítězstvích zároveň dominoval celému poli, což dokázal zopakovat už jen Bernard Hinault.

Další posun zaznamenala v roce 1989 irská legenda Sean Kelly, který mohl slavit zisk zeleného trikotu počtvrté. Z počátku 90. let nastoupil na trůn jezdec z bývalého Sovětského bloku, "Teror z Taškentu", Džamolidin Abdudžaparov, ovšem zastavil se na čísle 3 vítězství. Nikdo však netušil, co přichází. V roce 1995 byl poprvé na startu v barvách týmu Telekom jistý Erik Zabel. Německý sprinter sice nedominoval, ale dokázal si připsat dvě etapy. Málokdo mohl předpokládat, že tento jezdec následujících 6 let v řadě opanuje bodovací soutěž, což byl vskutku neskutečný počin. Přestože s roky odcházela výbušnost, tak Zabel ještě ve 38 letech byl třetí v bodování na Tour. Jeho historická bilance tak činí 13 účastí, 6 výher, 2 druhá místa a 4 třetí... neskutečné.


Co očekávat od letoška?


Vzhledem k faktu, že letošní Tour je prakticky přesycená etapami, kde se dá očekávat dojezd v balíku, tak je velice pravděpodobné, že o zelený trikot se budou moci pobít i pravověrní sprinteři. V posledních dvou letech totiž soutěž s přehledem opanoval Peter Sagan zvlášť kvůli své neuvěřitelné všestrannosti.



Jméno: Peter Sagan
Národnost: 
 Slovensko
Tým: Cannondale
Datum narození: 26. ledna 1990
Výška a váha: 184 cm, 74 kg

Největší úspěchy: 4 etapy a 2x bodovací soutěž na Tour de France ('13,'12), 9 etap a 4x bodování na Tour de Suisse ('14,'13,'12,'11), 11 etap a 5x bodování na Tour of California ('14,'13,'12,'11,'10), Gent-Wevelgem ('13), E3 Harelbeke ('14), GP Montréal ('13), 2. místo Ronde van Vlaanderen ('13)
Forma: Slovenský fenomén je opět v neskutečné formě. Pravděpodobně bude velmi těžké jej porazit a osobně si myslím, že má největší šanci získat opět zelený trikot a zařadit se mezi tu největší smetánku. Peter Sagan totiž etapy nemusí vyhrávat, na své konkurenty je schopen nahnat body jinde a to i tam, kde donedávna si byli celkem jistí. Jsem hodně zvědavý, jestli nějaké body nezíská i v časovce, protože ta se u něj rok od roku zlepšuje. Přestože je spíš specialistou na prology a krátké závody proti chronometru, loni ukázal, že ani extrémně náročná a dlouhá časovka mu nedělá problém.




Jméno: Marcel Kittel
Národnost: 
 Německo
Tým: Giant-Shimano
Datum narození: 11. května 1988
Výška a váha: 188 cm, 82 kg

Největší úspěchy: 4 etapy Tour de France ('14), 3x Scheldeprijs ('14,'13,'12), 2 etapy Giro d'Italia ('14), 3 etapy Tour de Pologne ('11), 3 etapy a bodování na Dubai Tour ('14)
Forma: Marcel Kittel na svojí přípravě na Tour mírně zklamal. Určitě se nepočítalo s tím, že by na ZLM Tour hrál spíš druhé housle. S jedním vítězstvím své mdlé výkony určitě nezachránil, nicméně... Kittel je v současnosti opravdu nejlepší spurter na světě a ani stárnoucí Greipel s trochu stagnujícím Cavendishem této nálepce nezabrání. Dosud měl Němec vynikající sezónu a bude hodně zajímavé sledovat, jak se na něj dva výše jmenovaní a spíše týmy připraví. Kittel totiž bude mít v Giantu obrovskou podporu, přestože pár zajímavých sprinterů je i v jeho sestavě.




Jméno: Mark Cavendish
Národnost: Velká Británie
Tým: Omega Pharma - Quick Step
Datum narození: 21. května 1985
Výška a váha: 175 cm, 70 kg

Největší úspěchy: 25 etap a bodování Tour de France ('13,'12,'11,'10, '09,'08), 15 etap a 2x bodování Giro d'Italia ('13,'12,'11,'09,'08), 3 etapy a bodování Vuelta a Espaňa ('10), Mistr Světa ('11), Milano - San Remo ('09), Scheldeprjs ('11,'08,'07)
Forma: Těžko popsat kariéru Marka Cavendishe na pár řádcích. Jeho dosavadní kariéra se už dočkala autobiografie, ovšem sám Mark končit s vítězstvími nehodlá. Historicky nejlepší sprinter Tour de France určitě vyhlíží další a další triumfy a po očku kouká na celkový rekord Eddyho Merckxe. Ten činí 34 vítězství a teoreticky by to neměla být nedosažitelná meta, k ní však bude Mark potřebovat dostatečnou formu, ať už jeho nebo jeho spolujezdců, a také krapet štěstí. Letošek "Raketa z Ostrova Man" podřídila celý Tour de France a v průběhu roku podával solidní ovšem nijak ohromující výkony. Svou nesmírnou sílu však ukázal naposledy na Tour de Suisse, kde mohutným závěrem ve čtvrté etapě doslova deklasoval konkurenci.




Jméno: André Greipel
Národnost: 
 Německo
Tým: Lotto-Belisol
Datum narození: 16. července 1982
Výška a váha: 184 cm, 75 kg

Největší úspěchy: 16 etap a 2x celkově Tour Down Under ('14,'13,'12, '10,'09,'08), 4 etapy a bodování Vuleta a Espaňa ('09), 5 etap na Tour de France ('13,'12,'11), 2 etapy na Giro d'Italia ('10,'08) 6 etap na Eneco Tour ('13,'11,'10,'08), 8 etap na Tour of Belgium ('14,'13,'12,'11)
Forma: André Greipel letos proťal stovku profesionálních vítězství. Už jen tato informace ho musí stavět do role jednoho z největších favoritů, protože v současném profi pelotonu je před ním pouze Mark Cavendish. Němcův robustní, nesmlouvavý styl prakticky odráží naturel jeho národa. Greipel byl mnohými před letošní sezónou už odepisovaný s tím, že hodně ztratil ze své akcelerace a hlavně konečné rychlosti, André si o tom však myslí své a i proto letos mohl slavit již jedenáctkrát, což jej staví letos na první místo. Navíc jako velmi slušný jezdec na pavé by mohl na body pomýšlet i během páté etapy, stejně jako Peter Sagan




Jméno: Alexander Kristoff
Národnost: Norsko
Tým: Kaťuša
Datum narození: 5. července 1987
Výška a váha: 183 cm, 81 kg

Největší úspěchy: Milano - San Remo ('14), 3. místo na OH ('12), 4 etapy a celkové vítězství Tour des Fjords ('14,'13), 5 etap Tour of Norway ('14,'13), etapa na Tour de Suisse ('13), 2 etapy na Driedaagse De Panne-Koksijde ('13,'12)
Forma: Norský závodník letos prožívá vynikající rok, který určitě bude chtít ještě vylepšit na "Staré Dámě". Přestože drtivá většina jeho letošních vítězství pochází ze závodů, konající se v jeho rodné zemi, připsal si primát, který překoná prakticky každého sprintera. Kristoffovo famózní vítězství na "La Primaveře" nebude nikdy zapomenuto, ať už fanoušky nebo samotnými závodníky, protože se jednalo o nesmírně tvrdý závod, kvůli neustálému mrznoucímu dešti. Kristoff se sice nemůže chlubit tolika vítězstvími jako jeho konkurenti, ovšem i tak zůstává velice solidním jezdcem, který je schopen body sbírat hlavně pravidelně. Jednoznačně pak bude jeho zrak mířit k 5. etapě, protože patří mezi specialisty na pavé sekce.

Spurt na dalších místech?

Degenkolb poráží Démareho a Sagana 
Photo: AFP

Je jasné, že výše jmenovaní sprinteři nebudou těmi jedinými, kteří si to o vítězství budou rozdávat, přesto jim některým něco více, jinde zase méně schází. Prekérní je situace hlavně pro Johna Degenkolba, přestože se zdá, že tento německý sprinter se se svou rolí v týmu Giant smířil. Jeho zaměření zejména na klasiky už přináší ovoce, protože letos dokázal dojet druhý na Paris-Roubaix, vyhrát Gent-Wevelgem, nebo být nesmírně silný na Milano - San Remo, kde měl neskutečnou smůlu na Poggiu. Prakticky totožnou situaci prožívá ve stáji FDJ.fr Arnaud Démare. Talentovaný Francouz, který předloni vletěl do profi pelotonu jako kometa se také začal více soustředit na klasiky, kvůli internímu boji s Nacerem Bouhannim (vítěz červeného trikotu na letošním Giru). Tady však bude mít cestu volnou a měl by být lídrem francouzské stáje.

Jeden z nejslavnějších momentů 1-2 Cavendishe s Renshawem na Champs d'Elysée 
Photo: AFP

Mark Renshaw, Matteo Trentin a Alessandro Petacchi mají svou úlohu jasnou. I když jsou všichni stále/už velmi schopnými sprintery, jejich hlavní prací je připravit spurt pro Marka Cavendishe. Naopak Francesco Gavazzi a Sacha Modolo by měli mít volnou ruku. Hlavním problémem je, že ji budou mít opravdu volnou, protože nikoho k ní mít nebudou. Obě stáje, jak Lampre, tak Astana, totiž mají priorit logicky zcela jinde, ale druhý jmenovaný si i tak letos dokázal mnohokrát poradit více než dobře. Ten však dost možná bude mít k ruce Richezeho, který ale také má své zájmy. Další z rychlých Italů Elia Viviani neví jestli se vůbec cutem prokouše. Pokud ano, tak by nejspíš stejně hrál v Cannondale druhé housle a pomáhal zejména Peteru Saganovi.

Raritní moment: Rojas vítězí 
Photo: selleitalia.com

Movistar má v předběžné nominaci hned dvě zajímavá jména, jsou jimi José Joaquín Rojas a Juan José Lobato. Oba dva se velice dobře dokáží pohybovat zejména v kopcovitých etapách, což mimochodem letos oba předvedli hned několikrát, ovšem to štěstí v závěrečném spurtu jim trochu chybí. Zejména Rojas velice dobře zná, jaké je to skončit těsně pod bednou, čtvrté místo je totiž jeho specialita. Na Milano - San Remo jej v tomto směru Lobato zastoupil více než kvalitně. Dalším jezdcem do kopců a pro následný spurt je Michael Matthews, krátkodobý lídr letošního Gira odstoupil z italského závodu proto, aby se mohl soustředit právě na Tour. Opravdu si nemyslím, že by Matthew Goss měl držet žezlo OGE právě v tomto závodě, i když Australané s ním mají královskou trpělivost.


O trochu vzrušení se pokusí i dva mladí Francouzi, které jsem zmiňoval již v předchozím díle. Adrien Petit si s Bryanem Coquardem určitě budou chtít utrhnout svůj kus koláče a nebudou rozhodně chtít být jenom do počtu. Sam Bennett z NetAppu bude pak zlobit hlavně při kopcovitých etapách s hromadným dojezdem, kde může být ohromně nebezpečný. Dannyho van Poppela jsem nezáměrně vynechal v předchozím díle, protože na soupisce nebyl. Nyní Trek však vydal konečnou podobu sestavy a nizozemská naděje je na ní jako jediný zakončovatel rovinných etap. Své umění bude moci předvést i veterán Romain Feillu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo