Napraví Ardeny poslední jarní Monument?

Trololo Pavé | Napraví Ardeny poslední jarní Monument?

Jsme v poslední desetině závodu. A jezdce z celodenního úniku dojíždí hlavní peloton, který má před sebou pouze maniakální závěrečný sprint do kopce. Realita posledních let se ani těmito ročníky Amstel Gold Race a La Flèche Wallone nezměnila a tak lze průběh obou závodů popsat slavným - nuda, nuda, šeď, šeď.

Je všem jasné, že cyklisté ví, co nejvíc funguje, a proto jestli není nutný boj největších favoritů např. v posledních 40 km, tak se tak dít prostě nebude. O to víc však přichází cyklistika na zajímavosti, v porovnání s pavé klasikami je ten rozdíl do očí bijící. Zatímco na Paris-Roubaix Tom Boonen zaútočil cca. 60km od cíle a každý další favorit si musel dávat pozor, aby byl dobře postaven, tento týden v Nizozemsku a Belgii stačilo hlavním hvězdám pouze sedět v balíku a čekat.

Jediné opravdu záživné zážitky nám přinesly cílové kopce, jelikož jak na Caubergu, tak na Mur de Huy byly překonány rekordy výjezdu. Překonání rekordu je na jedné straně výborná zpráva, na straně druhé poněkud znepokojivá. Může totiž ledacos vypovědět o čistotě pelotonu, respektive několika jejich jedinců.

Změní vše stará dáma?

Pekelné počasí roku '80 nás tentokrát nečeká
Závod, který je zvaný jako "La Doyenne" je v cyklistickém kalendáři již od roku 1892, přičemž první profesionální edice se jela o dva roky později. Oba tyto závody opanoval Belgičan Leon Houa, který zároveň vyhrál i ročník 1893. Nejúspěšnějším závodníkem je jednoznačně Eddy Merckx, který mezi lety 1969-1975 vyhrál pětkrát. Jediný závodník, který se mu přiblížil byl Ital Moreno Argentin, po vítězství v roce 1991 mu chyběla na fenomenálního Belgičana jediná výhra, ovšem již na ni nedosáhl. V současném pelotonu je v současnosti jediný závodník, který dokázal v Ans slavit vícekrát. Je jím Španěl Alejandro Valverde, který bude vítězství vyhlížet určitě i letos, v jubilejním stém ročníku.

Profil


Liege-Bastogne-Liege má velkou výhodu oproti dvěma předcházejícím ardenským klasikám v kombinování typů kopců. Zatímco v obou předcházejících závodech se jedná zejména o krátká, ale strmá stoupání s více přejezdy cílového kopce, L-B-L je koncipována zcela jinak. Mix delších stoupání s krátkými strmými stěnami a zároveň vyhnutí se jakéhokoliv dvojitého přejezdu kopců dává možnost daleko větší variabilitě útoků a také trhání pelotonu. Jako každý rok bude fanoušky velmi očekávaná Cote de la Redoute v délce 2,1km s převýšením 8,4%. Téměř 10km před cílem se tyčí další důležitý bod, Cote de Saint-Nicholas, který s délkou 1km a převýšením 11,1%, velmi připomíná slavnou zeď v Huy. Právě poslední strmý kopec před cílem je dosti tvrdou a jasnou prověrkou před závěrečným stoupáním ve městě Ans.


Poslední kilometry

Favorité

Alejandro Valverde (vlevo)  © Eric Lalmand
V Ardenách favorité zatím kralovali - jak Philippe Gilbert, tak Alejandro Valverde byli před začátkem tohoto týdne pasováni do jedněch z hlavních rolí a zatím se jich ujali více než jasně. Zatímco Valverde bude v Ans útočit na třetí triumf, Gilbert by zde rád slavil podruhé ve své kariéře.

Toho by chtěl dosáhnout i Dan Martin. Obhájce z minulého roku se zdá být ve velké pohodě po druhém místě na Valonském Šípu by jeho vítězství nebylo žádným překvapením. Dalším velkým favoritem je Michal Kwiatkowski. Mladý Polák zatím zažívá snovou sezónu, a přestože se od něj zatím v Ardenách čekalo možná trochu více, zklamáním v žádném případě není.

Naopak výkony Kaťuše zklamáním zatím jsou. Pád Joaquima Rodrigueze v průběhu Amstel Gold Race měl pravděpodobně fatální následky, se kterými se španělský fenomén nedokázal vyrovnat a je otázkou, zda bude fit tuto neděli. Daniel Moreno sice má výsledky o parník lepší, ovšem určitě ani on není spokojen s dvěma devátými místy.
Zleva: Dan Martin, Michal Kwiatkowski a Bauke Mollema, v pozadí Tom-Jelte Slagter a Jelle Vanendert
© Sirotti
Zde se proto otevírá místo pro jezdce druhé vlny. Tom-Jelte Slagter, Wout Poels i Bauke Mollema předvedli výborný výkon na Mur de Huy, zatímco Simo Gerrans po svém třetím místě z Amstel Gold Race odpočíval, kterému by mohl zdatně sekundovat i spolujezdec Michael Albasini. Po dvou letech v praktické anonymitě se jako blesk z čistého nebe zjevil Jelle Vanendert, který všechny překvapil svými výbornými výkony.

Simon Geschke z týmu Giant-Shimano se také rozhodl soustředit čistě na svůj výkon na "La Doyenne" a může být považován za hlavního černého koně závodu.Dalším překvapením může být i Yukiya Arashiro. Japonec je poněkud exotickým jezdcem v pelotonu, avšak jeho výkony nelze letos opravdu přehlížet. Lampre opět vyjede se silnou trojicí Ulissi, Rui Costa, Cunego a alespoň jeden z nich by měl konečně nějak promluvit do výsledkových listin.
Gasparotto, Iglinsky a jejich současný spoolujezdec Nibali © Sirotti
Otázkou je co předvedou jezdci Astany a týmu Saxo-Tinkoff, jelikož jak Iglinsky, Scarponi a Gasparotto na jedné straně, tak Kreuziger, Roche a Anker Sorensen by mohli být nebezpečím. Zvlášť Maxim Iglinsky jako bývalý vítěz by neměl být přehlížen. Naopak ti, které prakticky můžeme vyřadit, jsou Carlos Betancur a Andy Schleck. Mladý Kolumbijec se stále nestihl vyléčit ze svého onemocnění, což je velká smůla pro tým AG2R, který zatím měl výbornou sezónu. Andy Schleck naopak výbornou sezónu neprožívá a nedá se moc očekávat, že by tomu už někdy bylo jinak. Trek se spíše zaměří na jeho bratra Fränka a výborného Kolumbijce Arredonda.

Výsledky


Amstel Gold Race
   

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo