Co přinesl první týden na Giru?

Trololo Pavé | Co přinesl první týden na Giru?
Michael Matthews si zatím Giro užívá © Associated Press

Pro širokou veřejnost, ale zároveň i pro spoustu fanoušků začala minulý pátek teprve ta pravá cyklistická sezóna s první Grand Tour v tomto roce, kterou není žádná jiná než slavné Giro d'Italia. Závod, který letos startoval v severoirském Belfastu už během prvního týdne přinesl spoustu vzrušení a pro někoho i zklamání.

První etapou byla takřka 22 km dlouhá týmová časovka, kterou ovládli jezdci týmu Orica - GreenEdge, prezentující se letos skvělou formou. Naopak vůbec se neradoval tým Garminu, který díky pádu přišel o největší postavu ve svém středu, Dana Martina, a následně i o Kolda Fernandéze. Je trochu paradox, že nejlepší irský jezdec současnosti se nemohl předvést ani svým krajanům.
Druhá etapa nám nabídla 219 převážně rovinatých kilometrů a opět začínala i končila v Belfastu. Jednoznačným favoritem před tímto dnem byl Marcel Kittel, který svou pozici potvrdil i na silnici a jednoznačně zvítězil před Nacerem Bouhanním. Další den při cestě do Dublinu také nebylo pochyb o tom, kdo je zde nejlepší a Kittel ukázal ohromnou sílu, když musel dlouho dotahovat Vivianiho spurt, aby nakonec skončil těsně před druhým Benem Swiftem.


Pos.RiderTeamTime

Touto etapou jsme se rozloučili zároveň s irským ostrovem, tak i s Marcelem Kittelem, kterého během dne volna při přesunu do Giovinazza sklátila horečka a tak nebyl schopen dalšího pokračování. To byla voda na mlýn zbylým sprinterům, ovšem etapa do Bari moc nadšení nepřinesla, ať už závodníkům nebo fanouškům. Kvůli neuvěřitelně kluzké silnici se totiž vůbec neriskovalo a peloton jel víceméně v poklidu až k závěrečnému spurtu, kde zariskoval Ben Swift a odnesl to ošklivým pádem. Z vítězství se tak mohl radovat Francouz Nacer Bouhanni.


Pos.RiderTeamTime

Růžový dres pro svého jezdce získala OGE už díky výhře v první etapě a i do 5. dějství v něm vstupoval jezdec této stáje Michael Matthews. Etapa do Viggiana končila závěrečným stoupáním a tak zde byly jisté naděje, že by tento Australan o dres přišel, ovšem Matthews je letos více vrchař než sprinter a svůj dres pohodlně uhájil, přestože na něj krajan Cadel Evans získal nějaké vteřinky. Zajímavý zde byl i útok dne, který paradoxně obsahoval hlavně spurtery. I když je to opravdu paradoxní? Ta vytoužená bodová prémie byla totiž opravdovou výzvou, kterou nakonec ukořistil Ben Swift. Elia Viviani na ní skončil druhý, ale nemusel smutnit, protože se díky tomuto bodovému přísunu oblékl do červeného dresu pro vedoucího jezdce bodovací soutěže.


Pos.RiderTeamTime

Etapa na Monte Cassino asi bude hodně dlouho propíranou. Celkem poklidný průběh závodu totiž narušil obrovský pád cca 3,5km před cílem, který zcela překopal pořadí a šance jednotlivých jezdců. Jako vítězové z této situace vzešli zejména Evans, Matthews a Rabottini, kteří nasbírali cenné sekundy, ať už do boje o celkovou klasifikaci nebo pro prodloužení svého působení v čele závodu. Michale Matthews tentokrát dokázal zvítězit, zatímco jezdci jako Rigoberto Uran, Nairo Quintana nebo Domenico Pozzovivo zůstali díky pádu pelotonu o téměř 50 sekund zpět. Ještě více byli postiženi Michele Scarponi, Damiano Cunego a Joaquím Rodriguez, pro které tímto boj o vítězství prakticky skončil. Kdo ví, jak to bude se Stefanem Pirazzim, který ztratil masivních 22 minut. Okamžitě kvůli pádu odstoupili Janez Brajkovič s Giampaolem Carusem. Zejména s Italem ve službách ruské stáje Kaťuša to nevypadalo vůbec dobře.

Pos.RiderTeamTime




Před zítřejší etapou do Foligna, která má sice jeden trochu záludnější kopec, ovšem ten je téměř okamžitě po startu, vypadá průběžné pořadí takto.

Pos.RiderTeamTime

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo