Tour de Romandie se blíží do finále

Realita posledních dnů - všude samý OGE © Peloton Cafe
Po malé odmlce se opět vracím. Během této doby se stalo mnoho věcí - slavnou "La Doyenne" ovládl Australan Simon Gerrans, a začaly nám také dva závody - Kolem Turecka a Tour de Romandie. Gerransovo vítězství bylo také předzvěstí skvělého týdne pro stáj Orica GreenEdge, protože "Australané" chytili neuvěřitelnou formu a dokázali nastřádat 4 vítězství.

Co se zatím událo ve Švýcarsku?


Tour de Romandie je další ze závodů nejvyšší kategorie UCI World Tour a tak bylo vysoce pravděpodobné, že zde uvidíme nejlepší možné sestavy týmů. A tak se také stalo a na startu jsme mohli vidět jména jako Chris Froome a Richie Porte z týmu Sky, Michal Kwiatkowski, Tony Martin a Rigoberto Uran z OPQS, Marcel Kittel (Giant), mistr světa Rui Costa (Lampre) nebo Vincenzo Nibali (Astana).

Prvním jezdce, který se dostal do trikotu vedoucího jezdce byl po první etapě mladý Polák Michal Kwiatkowski, který tak jen potvrdil svou letošní vynikající formu (v závodě již nepokračuje) a prolog ukořistil o 4 vteřiny před mladým Australanem z týmu Garminu Rohanem Dennisem.

Výsledky první etapy
Michael Albasini zatím řádil © Keystone/Laurent Gillerion
O den později ovšem začala show jezdce OGE Michaela Albasiniho, který si připsal svou první letošní výhru a nebyla to ani poslední, zatím v průběhu tohoto závodu dokázal vyhrát 3 etapy. Další by však už neměl přidat, protože v poslední etapě se jezdci utkají v individuální časovce

Jediná etapa, která tomuto Švýcarovi utekla mezi prsty byla ta královská. Po výborné bitvě nakonec dokázal vítězství i vedoucí pozici v závodě ukořistit Slovinec Simon Špilak z týmu Kaťuša, před hvězdou Chrisem Froomem. Díky této etapě vypadá pořadí před zítřejším konečným kláním takto.

Profil


Poslední etapa nám nabídne 18 tvrdých kilometrů. Přestože se nejedná o nijak dlouhou časovku, zásadní problém se skrývá ve stoupání, přibližně v polovině etapy. jezdci na něm totiž během dvou kilometrů překonají takřka 200 výškových metrů. To může nahrávat jezdcům, kteří jsou zároveň slušnými vrchaři.

Favorité

Asi netřeba představovat mistra světa v jízdě proti času Tonyho Martina. Tento Němec by měl být jedním z favoritů i v této etapě, přestože její profil a délka mu zrovna nenahrávají do karet, ovšem už Kolem Baskicka ukázal, že dokáže dominovat i v takových to časovkách.
Chris Froome v boji se Simonem Špilakem © Tim De Waelle
Velkými favority budou i oba dva jezdci na prvních místech. O Chrisi Froomovi je známo, že je výborným časovkářem, ovšem letošní výkony Simona Špilaka jsou také famózní, přestože by asi bylo překvapivé, kdyby Slovinec dokázal Brita porazit.

Slušný výkon se dá očekávat i od Australanů a je jedno, jestli půjde o Richieho Porte, Rohana Dennise nebo třeba Bretta Lancastera. Vincenzo Nibali sice zatím stále není v ideální formě, ale pomalu se drápe formou nahoru a mohl by se ukázat v dobrém světle. O kvalitní výkon se bude pokoušet i jeho hlavní domestik Tanel Kangert.

Jean-Christophe Peraud měl výborné jaro, ovšem v Romandii nevypadá moc připraven, i tak jej však nelze podceňovat. Také Peter Velits na tom není nijak skvěle, ale časovka je jeho parádní disciplína. Hodně se bude očekávat i od Rigoberta Urana. Kolumbijec má vést tým OPQS na Giro d'Italia, avšak zatím je jeho působení zde mírným zklamáním. Totéž platí i pro Thomase De Gendta, který by mohl prodat své časovkářské schopnosti.

Jonathan Castroviejo © Sirotti
Zajímavé bude sledovat i tým Movistaru, protože jak všichni 3 v první desítce, tak Jonathan Castroviejo by mohli také nasbírat cenné vteřinky. Rui Costa ještě loni v dresu Movistaru sbíral skvělá umístění, letos však už ve svém duhovém trikotu hájí barvy Lampre. I on by mohl být černým koněm této časovky. Liuewe Westru, Jeremy Roye a Andrewa Talanskyho by také nebylo radno podceňovat.

Tour of Turkey

V těchto dnech probíhá i závod Kolem Turecka, který se řadí mezi etapové závody Hors Categorie a zdá se, že zde dojde k velkému příběhu, protože mladík ze stáje Orica-GreenEdge Adam Yates má nakročeno k velkému vítězství. Před poslední etapu má však náskok pouhé jedné vteřiny před Reinem Taaramäem, který také hlásí velký comeback po operaci krku. Rovinatým etapám zatím vládly sprintérské hvězdy Mark Cavendish a Elia Viviani i zítřejší etapa by měla být zejména jejich bojem.

Situace před poslední etapou







Během tohoto týdne se můžete také těšit na velké preview k Giro d'Italia, které začíná již v pátek.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo