Máme tady závěrečný týden!

Trololo Pavé | Máme tady závěrečný týden!
Rigoberto Urán má zatím důvod k radosti. Foto: Tim de Waele


Letošní Giro d'Italia zdárně míří ke konci. Máme za sebou již 15, velice zajímavých etap, ale to nejtvrdší nás teprve čeká. Pojďme si proto zrekapitulovat posledních 8 etap.

Jak jsem vás totiž informoval už v předchozím článku - po prvním týdnu vedl celkem pohodlně Michael Matthews, ovšem to se mělo velmi rychle změnit. Ať už samotným "Blingovým" odstoupením nebo příchodem těžších částí Gira, zejména potom hor. Vůbec Matthewsova stáj může být relativně spokojena - vyhrála časovku družstev, držela devět dní růžový trikot a také si připsala dvě vítězství v etapách zásluhou právě Matthewse a Weeninga. Tím to ovšem prakticky končí, protože ze sestavy Oricy pokračují pouze poslední 3 stateční.

Druhý týden Gira načala vítězstvím jedna z velkých postav tohoto ročníku - Nacer Bouhanni. Můžeme spekulovat, jestli by se tomuto Francouzi dostalo stejné pozornosti, kdyby pokračoval i Marcel Kittel a pravděpodobně odpověď známe, ovšem nic na plat, Bouhanni pokračuje, Kittel ne. I proto francouzský buldok zatím válcuje konkurenci ve spurtech. Kromě Giacoma Nizzola totiž není nikdo, kdo by mu byl alespoň na blízku, což je zejména pro stáj Cannondale k zamyšlení. Elia Viviani totiž vypadal v generálce na největší italský závod skvěle, ovšem zatím se neprosazuje, tak jak by určitě chtěl.

Pos.RiderTeamWTPntTime
1 BOUHANNI NacerFDJ.fr16805:16:05



Následovala první vážnější etapa s cílem na vrcholu Montecopiolo, kterou s lehkostí v závěru ovládl, alespoň můj, dosavadní hrdina Diego Ulissi. O tomto mladém Italovi se ví, že má ohromný potenciál, zejména pro klasické kopcovité závody a na Giru to zatím jasně dokazuje. Toto bylo totiž jeho druhé vítězství a tím jeho show zatím rozhodně neskončila, ale o tom později.

Pos.RiderTeamWTPntTime

I další etapa totiž měla cíl na kopci, tentokrát se jednalo o výjezd na vrchol Sestola. Dlouho dlouho operovala vepředu velká skupina uprchlíků, kterou se ovšem podařilo téměř celou eliminovat. Pouze dvojice Pieter Weening a Davide Malacarne dokázala odolat náporu favoritů a zároveň prokázala svoje vrchařské schopnosti. Z těchto dvou byl nakonec úspěšnější nizozemský harcovník. Asi v polovině kopce se vydal ke stíhání vedoucích Domenico Pozzovivo, ovšem neměl tolik sil, aby dokázal náskok smazat, případně si připsat větší porci času oproti ostatním favoritům, které do cíle přivedl Diego Ulissi.

Pos.RiderTeamWTPntTime

Následující etapa do Salsomaggiore Terme byla pro hlavní favority hlavně k vydechnutí a ke slovu se dostali opět spurteři, kterým kraloval Nacer Bouhanni.

Avšak další etapa s cílem v Savoně byla poměrně zrádná. Klasifikována byla sice jako rovinatá, ovšem již před závodem jsem varoval, že tady nebudou muset vládnout sprinteři, zejména, kvůli dosti ostrému stoupání Naso di Gatto a následnému sjezdu. Vrchol stoupání byl sice cca 30 km před cílem, ovšem bylo zcela jasné, že zde proběhne selekce. A nebylo tomu jinak, dokonce zde přišlo několik útoků, z nichž nakonec vytěžil nejvíce Michael Rogers, který měl místy až 30s náskok. (dosti pochybné, vzhledem k vzdálenosti, kterou poskytovala kamera.) Do cíle si ale i tak dovezl 10s a zvítězil.

Pos.RiderTeamWTPntTime



12. etapa zůstane v paměti všech ještě hodně dlouho poté. Určitě zde vyvstane mnoho otázek a podezření, nicméně faktem je, že Rigoberto Urán ukázal v časovce opravdu nevídanou sílu. Už v preview jsem upozorňoval na to, že se jedná o poměrně kopcovitou časovku, ovšem i tak jsem počítal spíš s tím, že i klasičtí časovkáři zabojují o dobré umístění. Nestalo se tak, jediný Patrick Gretsch dokázal zajet ucházející výsledek (v případě, že nepovažujeme Thomase De Gendta za čistého časovkáře). Všechno by bylo celkem v pořádku, kdyby OPQS neukázalo výkony jak z jiného světa. 4 jezdci v TOP8 + fakt, že Urán porazil druhého Ulissiho (neskutečný výkon) o 1:17 min. Pro porovnání za Ulissim byl o 1:08 José Herrada, který skončil dvanáctý!

Pos.RiderTeamWTPntTimeAvg
4 MAJKA RafalTinkoff-Saxo2251:3942.758

Následující dvě etapy patřily únikům, ovšem etapa s výjezdem na Biellu v sobě nesla i nádech boje o celkové pořadí, protože se poprvé trochu utrhl ze řetězu Nairo Quintana, aby trochu stáhl ztrátu na vedoucího Rigoberta Urána. Vše podtrhla i první opravdu těžká etapa s výjezdem na Plan di Montecampione, kde se z vítězství radoval po skvělém výkonu Fabio Aru. Mnohým mohlo připadat, že to nejede Aru, ale jeho krajan Vincenzo Nibali, protože styl mají prakticky totožný a oba hájí barvy stáje Astana. Urán ovšem i zde ukázal pevné nervy, kdy začal odpadat. Dokázal se totiž celkem vrátit a proto ztratil na Naira Quintanu pouze nějakých 20s. Kdo však ztratil i půdu pod nohama je Cadel Evans, který si vůbec nemůže být jistý tím, jestli nepřijde v následujících dnech o pódium.


Pos.RiderTeamWTPntTime

Celkové pořadí
Pos.Prev.RiderTeamTime

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo