Tour de France warm-up - part 1

Trololo Pavé | Tour de France warm-up - part 1
Vzhledem k tomu, že Tour de France již klepe na dveře a já nebudu schopen napsat plnohodnotné preview poté, co se uzavřou soupisky, rozhodl jsem se pro sérii 3 krátkých článků, ve které se nejdříve seznámíme s nejzajímavějšími mladými jezdci, následně sprintery a nakonec favority na celkové vítězství + něco málo informací k vrchařům.


Maillot Blanc



Maillot Blanc nebo-li bílý dres je označení pro nejlepšího mladého jezdce celkové klasifikace na Tour de France. Historie tohoto hodnocen sahá do roku 1975 a prvním vítězem se stal legendární Francesco Moser. Bílý dres však nebyl udílen mezi roky 1989-1999, přestože soutěž byla stále počítána. Dosud se vítězstvím mezi mladými jezdci může pochlubit 34 jezdců, z nichž pouze 3 dokázali vyhrát víckrát. Marco Pantani si připsal dva triumfy, zatímco Andy Schleck s Janem Ullrichem vyhráli třikrát. Poslední dva jmenovaní jsou zároveň s Albertem Contadorem a Laurentem Fignonem jedinými jezdci, kteří dokázali vyhrát, jak Maillot Blanc, tak Maillot Jaune, tedy celou Tour zároveň.

Následující řádky proto logicky budou patřit letošním favoritům na tento dres, jakožto i dalším zajímavým mladým jezdcům. Je zde však velká možnost, že některé na startu Tour vůbec neuvidíme, protože soupisky nejsou konečné a uzavřené. Letošního souboje se mohou zúčastnit ročníky 89 a výš.



Jméno:
Michal Kwiatkowski
Národnost: 
 Polsko
Tým: Omega Pharma - Quick Step
Datum narození:  2. června 1990
Výška a váha: 176 cm, 68 kg

Největší úspěchy: Volta ao Algarve ('14), Strade Bianche ('14), 2. místo Vuelta Ciclistica al Pais Vasco ('14), 2. Tour de Pologne ('12), 3. Liége - Bastogne - Liége ('14)
Forma: Současná forma polského mistra je mírně řečeno záhadou. Jezdec, který na začátku této sezóny ničil vše, co se dá, jakoby vypadl ze své role a Critérium du Dauphiné pro něj bylo takřka utrpením, během kterého neukázal naplno své kvality. Velice silný časovkář s výbornou akcelerací na kratších prudkých stoupáních bude letos i tak hlavním favoritem na zisk bílého trikotu. K tomu mu může dopomoci i kostkovaná 5. etapa, protože Kwiatkowski je znám svou nesmírnou všestranností a na rozdíl od jiných vrchařů mu nedělá problém na kostky přenést dostatečnou sílu.


Jméno: Romain Bardet
Národnost: 
 Francie 
Tým: AG2R La Mondiale
Datum narození: 9. listopadu 1990
Výška a váha: 184 cm, 65 kg

Největší úspěchy: Tour de l'Ain ('13), 4. místo Volta Ciclistica a Catalunya ('14), 5. místo Tour of Beijing ('13), 5. místo Critérium du Dauphiné ('14), 15. místo Tour de France ('13)
Forma: Romain Bardet letos opravdu lítá. Patří mezi další vysoké vrchaře, se kterými se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Přestože byl mladý Francouz považován za jednu z největších nadějí zejména pro klasiky, poslední vývoj ukazuje zcela jiný trend a to ten, že se neustále zlepšuje zejména ve vysokých horách než příkrých krátkých stoupáních. Zásadním způsobem jej však stále sráží časovka.


Jméno: Thibaut Pinot
Národnost: 
 Francie
Tým: FDJ.fr
Datum narození: 29. května 1990
Výška a váha: 180 cm, 63 kg

Největší úspěchy: Settimana Ciclistica Lombarda ('11), etapa a 10. místo Tour de France ('12), 4. místo Tour de Suisse ('13), 7. místo Vuelta a Espaňa ('13)
Forma: Pinot se zatím letos neprojevoval vůbec špatně, i když výraznějšího počinu bychom si u ně prakticky nevšimli. Talentovaný vrchař má od loňska obrovské problémy s psychikou, zejména u sjezdů. Není to tak, že by byl technicky na tom špatně a nebyl dobrý sjezdař, ovšem projevil se u něj obrovský blok, zejména co se rychlosti jízdy na kole týče, který nedokázal ještě stále úplně odstranit. V posledních letech hodně zapracoval na závodu proti chronometru a tato nově nabytá vlastnost mu může hodně pomoci při dobývání lepších pozic, nicméně si myslím, že jeho šance na první desítku jsou poměrně nízké.


Jméno: Tom Dumoulin
Národnost: 
 Nizozemsko
Tým: Giant - Shimano
Datum narození: 11. listopadu 1990
Výška a váha: 185 cm, 69 kg

Největší úspěchy: 2. místo Eneco Tour ('13), 2. místo Baloise Belgium Tour ('14) a 5. místo ('13), 5. místo Tour de Suisse ('14)
Forma: Mladý Nizozemec letos předvádí formu jako hrom. Hlavně jeho poslední vystoupení na Tour de Suisse bylo dech beroucí, kdy se až do závěrečné etapy hájil druhé místo za "Panzerwagen" Tony Martinem a už není vůbec důležité, že v poslední etapě mu vrchaři ujeli a nakonec skončil pátý, protože i to je vynikající výsledek. Velice silný časovkář v posledních dvou letech ukázal výbušnost i v kratších kopcích a hlavně vynikající odolnost, kdy dokáže takřka "uviset" i daleko lepší jezdce před ním. Nepočítá se sice s tím, že by měl na bílý trikot nějak reálně zaútočit, ovšem může nám ukázat skvělé představení.


Jméno: Ion Izaggire
Národnost: 
 Španělsko
Tým: Movistar
Datum narození: 4. února 1989
Výška a váha: 173 cm, 60 kg

Největší úspěchy: 2. místo ('13) a 7. místo ('12) Tour de Pologne, 4. místo Santos Tour Down Under ('13), 8. místo Tour de Romandie ('14) 
Forma: Španělský talent letos jezdí hodně nenápadně a výraznými výsledky se to u něj nehemží, ovšem zdání může klamat. Takřka v každém závodě zatím byl jako domestik, ale ve své parádní disciplíně, kterou je časovka má letos spoustu dobrých výsledků. Nedá se také považovat za nějakého superfavorita, zvlášť když k tomu připočteme fakt, že jeho hlavní práce bude práce pro Alejandra Valverdeho.

A ti další?

Bryan Coquard photo: TEAMSHOOT

Samozřejmě, zde náš výčet nekončí. Bude totiž zajímavé sledovat další spoustu jezdců, kteří se nám představí na největším cyklistickém závodě světa. Samozřejmě pouze za předpokladů, pokud projdou cutem. Avšak již teď je téměř jisté, že uvidíme Bryana Coquarda olympijského stříbrného medailistu z omnia a zároveň mladého talentovaného sprintera, kterému je stále pouze 22 let. 

Ještě o rok mladší je lucemburský supertalent Bob Jungels, který hlavní favority bude moci pozlobit zejména v časovce, která je jeho perfektní disciplínou. Španělský mistr Jesús Herrada má také velice dobrou časovku, ale zároveň je velmi dobrý v kopcích a to jak kratších, tak delších. Německou sprinterskou školu možná v týmu Giantu rozšíří mladíček Nikias Arndt, který letos dokázal překvapivě zvítězit v jedné etapě na Critérium du Dauphiné. Pokud však projde do týmu, je více než jasné, že bude součástí vláčku Marcela Kittela.

Eduardo Sepúlveda

Zajímavým jménem může být i mladý argentinský vrchař Eduardo Sepúlveda, v barvách Bretagne, který letos má za sebou hodně zajímavých výsledků, jmenujme třeba 5. místo na Critérium International. Já osobně jsem více než zvědav na věčný talent Adriena Petita, který by konečně mohl prolomit tu svou pověst nějakým výraznějším výsledkem. Jeho spolujezdec Rudy Molard by také mohl být dobrým cílem ke sledování, zvlášť v mírně zvlněných etapách. Nedá se totiž čekat, že by tým Cofidis jel nějak výrazněji na lídra a bude se spíš pokoušet o aktivní jízdu.

Sergej Černetskij bude určitě také chtít udělat díru do světa. Všechno se bude odvíjet od toho, zda nakonec lídr stáje Kaťuša, Joaquím Rodríguez, nastoupí. Dvojice stáje Garmin Rohan Dennis  a Tom-Jelte Slagter je asi nejsilnější z těch, kterým se nedostalo samostatného představení. Slagetr má zas sebou vynikající výkony v průběhu posledních dvou let a právem se zařadil mezi největší klasikářské naděje nizozemské cyklistiky. Rohan Dennis nemá o nic horší statistiky a zejména jeho druhé místo na Tour of California bylo skvělým představením. Oba dva se mohou ve svých nejsilnějších disciplínách poprat o etapová vítězství. Dominik Nerz ze stáje BMC by zase mohl být příjemným zpestřením v horských etapách. Těžko říct, jak je na tom v tomto ohledu Peter Kennaugh ze Sky.

Arnaud Démare photo: BBC

Velký otazník se vznáší nad supertalenty ze stáje Orica GreenEdge. Je velká otázka, jestli pustí někoho mladého do závodu, přestože obrovských talentů mají nespočet. Největší šanci má asi famózní Adam Yates, který v prvním roce profesionální kariéry předvádí výkony nad nimiž zůstává rozum stát. Esteban Chaves se zase předvedl výborně na Tour de Suisse, kde opanoval královskou etapu s cílem na Verbieru. Z mladších je tak zatím potvrzen pouze Michael Matthews, který už ovšem své kvality více než prokázal. Totéž platí i pro obrovský talent Arnauda Démareho ze stáje FDJ.fr, který bude lídrem svého týmu na rovinatých etapách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Rui Costa - duhový král Švýcarska

Tour de France warm-up - part 3

Preview Milano - Sanremo